Hepatita C se poate vindeca.

În România, Hepatita C ocupă locul trei în ierarhia bolilor prevalente, după afecțiunile cardio-vasculare și diabetul zaharat.

Campanie realizată cu sprijinul companiei AbbVie.

Hepatita C se poate vindeca.

Campanie de testare gratuită pentru depistarea virusului hepatitic C.

Societatea de Boli Infecțioase si HIV/SIDA, a demarat, începând cu luna decembrie 2019, o amplă campanie gratuită pentru depistarea virusului hepatitic C.

Obiectivele sunt:

  • Informarea, educarea populației generale privind riscurile nediagnosticării și netratării infecției cu virus hepatitic C
  • Creșterea ratei de diagnosticare în rândul populației la risc

Infecția cu virusul hepatitic C – o prioritate de sănătate publică în România

Infecția cu virusul hepatitic C constituie o prioritate de sănătate publică în România, în contextul profilului epidemiologic nefavorabil al infecției virale în populație (inclusiv dată fiind prevalența mare a unor tulpini extrem de virulente, după cum arată studiile disponibile), a incidenței formelor clinice de boală, dar și a potențialului evolutiv important către patologii hepatice cronice cu grad înalt de severitate, letalitate, intens consumatoare de resurse: ciroză hepatică, cancer hepatic, insuficiență hepatică severă.

Ce este Hepatita C?

Hepatita C este o boală infecţioasă a ficatului, cauzată de infecţia cu virusul hepatitic C (VHC).

Virusul poate determina, atât forme acute, cât şi forme cronice de hepatită, a căror severitate variază de la afecţiuni puţin grave la forme foarte severe de boală, ameninţătoare de viaţă.

Infecţia acută, de obicei, nu prezintă simptome şi nu pune viaţa în pericol, o parte dintre pacienţi (cca. 20%) eliminând virusul din organism în primele 6 luni de la infectare.

Simptomele Hepatitei C

Simptomele timpurii ale Hepatitei C

Manifestările timpurii ale infecției cu virusul hepatitic C  sunt:

  • Oboseala
  • Lipsa poftei de mâncare
  • Dureri abdominale
  • Temperatură mare (peste 38° C)
  • Senzație și stare de rău

Simptomele tardive ale Hepatitei C pot fi destul de variate și, pentru multe persoane, aproape insesizabile:

Cauzele Hepatitei C

Hepatita C este o boală cauzată de infecția cu virusul hepatitic C. Contactul direct cu o cantitate cât de mică de sânge poate provoca această infecție.

Infecția cu virus hepatitic C poate intra în categoria de infecție “acută” (până la 6 luni de la infecția inițială) sau “cronică” (peste 6 luni de la infecția inițială).

În 20% dintre cazuri, virusul hepatitic C este eliminat de la sine de către organism, iar, de multe ori, pacientul nici nu are ocazia să îl depisteze.

Ar trebui să mă testez pentru Hepatita C?

Orice persoană care s-a expus pe parcursul vieţii, voluntar sau involuntar, unuia dintre următoarele riscuri, ar trebui să îşi verifice statusul.

 

Modalități de transmitere:

  • Transmiterea prin transfuzii, instrumentar medical nesterilizat corespunzător (mai ales înainte de anii 1990)
  • Folosirea în comun de seringi de către utilizatorii de droguri
  • Transmiterea prin hemodializă
  • Transmiterea prin tatuaje, piercing
  • Transmiterea prin utilizarea în comun a obiectelor de igienă personală

Diagnosticarea Hepatitei C

Din cauză că infecția acută cu virusul hepatitic C este, de obicei, asimptomatică, puțini oameni sunt diagnosticați în timpul fazei acute.

La acele persoane care continuă să dezvolte infecție cronică cu VHC, infecția este adesea nediagnosticată, deoarece infecția rămâne asimptomatică până la decenii dupa infecție, când simptomele se dezvoltă secundar afectării grave a ficatului.

Persoanele suspecte de Hepatita C pot face o serie de analize pentru depistarea și confirmarea acesteia.

Persoane cu risc potențial de infectare cu virusul hepatitic C

O parte dintre persoanele care suferă de Hepatita C se simt absolut normal și nu au niciun fel de simptome sau probleme. Cu toate acestea, există persoane care suferă de simptome severe, cauzate de această infecție.

Multe persoane cu Hepatita C cronică se plâng că întâmpină dificultăți de concentrare.

În multe cazuri, Hepatita C poate rămâne nediagnosticată timp de mai mulți ani, deoarece simptomele sale pot fi adesea puse pe seama altor boli.

Ce categorii de vârstă ar putea avea Hepatita C fără să știe?

Hepatita C este o boală care afectează, în marea majoritate, persoanele de peste 40 de ani, dar nu numai. Fiind o boală asimptomatică, virusul hepatitic C poate “sta ascuns în ficat“ mai mult de un deceniu, fără să aibă efecte vizibile.

Specialiștii consideră că persoanele care sunt născute între 1945 și 1990 au un risc ridicat de a fi contractat virusul hepatitic C în copilărie, în special din cauza procedeelor medicale folosite la acea dată în spitalele din întreaga lume, menționând că virusul a fost identificat în anul 1989.

Ce beneficii poate avea sportul pentru pacientul cu Hepatita C?

Oboseala este, probabil, cel mai comun și obișnuit simptom în cazul persoanelor cu boli de ficat, de aceea mulți pacienți nu iau în considerare opțiunea de a face sport și/sau efort fizic.

Exercițiile fizice ușoare și/sau moderate pot fi cel mai bun mod de a lupta împotriva acestei epuizări și, chiar dacă le este dificil, la început, în cele din urmă, bolnavii beneficiază de efectele mișcării.

Oboseala cronică poate ascunde o hepatită?

Pacienții cu Hepatita C se plâng mai ales de oboseală, somnolență, lipsa energiei fizice, probleme de concentrare, tulburări de memorie, “ceață” mentală, stare de confuzie.

Oboseala este un simptom care poate afecta calitatea vieții, așa că pacienții care suferă de această afecțiune hepatică trebuie să învețe să prevină și să combată oboseala.