Societatea de Boli Infectioase si HIV/SIDA promoveaza protectia nou-nascutilor impotriva complicatiilor asociate infectiei cu virus sincitial respirator
Document de poziţie în susținerea protecţiei tuturor nou-născuţilor împotriva complicaţiilor asociate infecţiei cu virus sincițial respirator (VSR)
Necesitatea protejării tuturor nou-născuților împotriva VSR
Virusul sinciţial respirator (VSR) reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, având un impact semnificativ asupra tuturor copiilor, în special asupra nou-născuţilor și sugarilor, indiferent dacă aceştia sunt născuţi în sezonul epidemic sau în afara acestuia. Virusul sinciţial respirator (VSR) este unul dintre cele mai contagioase virusuri respiratorii, având un indice de infecțiozitate de 4,5. Prin urmare, aproximativ 70% dintre sugari sunt infectați cu VSR în primul an de viață, iar aproape toţi copiii (90%) vor contracta virusul până la vârsta de doi ani.
Epidemiologia arată că VSR poate infecta toţi copiii, indiferent de momentul naşterii: jumătate dintre sugarii spitalizaţi sunt născuţi înaintea sezonului epidemic, iar cealaltă jumătate dintre sugarii spitalizaţi sunt născuți în plin sezon epidemic şi au încă un sistem imun imatur.
Ambele grupuri sunt vulnerabile la formele severe ale infectiei cu VSR. Conform datelor statistice:
- VSR este responsabil pentru 50-80% dintre bronsiolite si 31% dintre pneumoniile infantile;
- Aproximativ 40% dintre primele infectii cu VSR evolueaza spre infectii ale tractului respirator inferior (ITRI);
- rata medie anuala de spitalizare este de 19.4 la 1000 sugari sub 1 an, ceea ce inseamna ca aproximativ 1 din 50 de sugari este spitalizat in primul an de viata din cauza infectiei cu VSR;
- VSR este responsabil de 1 din 5 infectii acute de tract respirator ce necesita ingrijiri medicale in ambulator;
- infectia cu VSR creste riscul de astm bronsic cu 25%, in plus fata de riscul crescut de wheezing recurent si reducerea functiei pulmonare.
O analiza publicata in The Journal of Infectious Diseases (2023) arata ca Romania ocupa locul 6 in Europa la spitalizari VSR la sugarii < 1 an si ramane printre primele tari si la grupa < 5 ani, semnaland o incidenta mult peste media europeana. In absenta unui antiviral specific, managementul infectiei cu VSR se reduce la tratament simptomatic, patogenic si suportiv, astfel incat profilaxia ramane singura interventie eficienta pentru diminuarea poverii bolii la sugari. În acest context, profilaxia infecţiei cu VSR a devenit esenţială prin opţiunile profilactice disponibile.