Mortalitatea cauzata de malarie a scazut cu 60%
Rata de imbolnavire cu malarie a scazut cu 37%, iar mortalitatea s-a redus cu aproape 60%. Asa scrie intr-un raport comun al UNICEF si OMS.
Proiectul inversarii curbei malariei in 2015, conform obiectivelor de dezvoltare ale programului Milennium a fost atins, au subliniat intr-o declaratie Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si Fondul pentru Copii al Natiunilor Unite ( UNICEF).
In raport scrie ca malaria ucide in special copiii, cei sub cinci ani reprezentand doua treimi din decese.
AFP relateaza ca unele tari concentreaza cel mai mare numar de cazuri. In 2015, in 15 tari situate in principal in Africa sub-sahariana s-au inregistrat 80% dintre cazuri si 78% dintre decese.
Concluziile raportului raport comun al UNICEF si OMS vor fi lansate la Londra in Camera Comunelor, cu participarea directorului general al OMS, Margaret Chan.
Despre malarie
Malaria este o boala infectioasa larg raspandita in regiunile tropicale si subtropicale.
Malaria, una dintre cele mai frecvente boli infectioase, este cauzata de paraziti din genul Plasmodium (Regnul Protozoa).
Cele mai grave forme ale bolii sunt cauzate de Plasmodium falciparum si Plasmodium vivax, dar si alte specii inrudite (Plasmodium ovale and Plasmodium malariae) pot infecta oamenii.
Grupul de specii din genul Plasmodium care produc boli la om au fost denumite „paraziti ai malariei”.
Acestia sunt transmisi de femela tantarului anofel. Parazitii se inmultesc in globulele rosii din sange, cauzand simptome cum ar fi febra, anemia, simptome de gripa si, in cazuri severe, coma si moartea.
Infectarea poate fi prevenita eliminand posibilitatile de a fi intepat de tantari (plase pentru tantari, substante care ii indeparteaza, sau eliminarea baltilor si locurilor de dezvoltare a tantarilor).