“Trebuie sa nu uitam ca nivelul de vaccinare din Romania este din ce in ce mai scazut”

“Trebuie sa nu uitam ca nivelul de vaccinare din Romania este din ce in ce mai scazut”

Comisarul European pentru sanatate, Vytenis Andriukaitis, a atentionat ca in Romania, nivelul de vaccinare este din ce in ce mai scazut.

“Romania are granita cu Ucraina. Este suficient ca oameni de acolo sa ajunga in Romania. Trebuie sa nu uitam ca nivelul de vaccinare din Romania este din ce in ce mai scazut. Exista actiuni impotriva vaccinului. Nu stiu care este scopul acestui joc nebunesc. (…) Vreau sa pun aceasta intrebare societatii din Romania.

Aveti grija! Aceste actiuni impotriva vaccinarii sunt impotriva stiintei. Eu nu pot intelege aceste actiuni, ele spun ca se creeaza anumite teorii, conspiratii si bineinteles aceste teorii sunt foarte populare, sunt usor de explicat, sunt usor de inteles. Cu totii vedem aceste conspiratii si apoi sunt acuzate companiile pharma cu privire la situatia vaccinurilor. Trebuie sa tinem minte responsabilitate noastra de a gestiona aceste boli transmisibile”, a afirmat oficialul european, citat de Agerpres.

Si dr. Raed Arafat , secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne, a spus ca ne-vaccinarea copiilor impotriva poliomielitei ar putea “pune la risc” Romania, avand in vedere ca in Ucraina exista un focar al acestei boli.

“Este un focar de poliomielita in Ucraina si noi avem o problema in tara, in sensul ca multi nu se vaccineaza, adica nu isi vaccineaza copiii. Nevaccinarea copiilor impotriva poliomielitei ne va pune la risc intr-adevar. Daca cumva ajunge la noi, cei nevaccinati pot sa contacteze si sa aiba poliomielita”, adeclarat dr. Raed Arafat.

El a precizat ca, in situatiile in care unii dintre copii nu sunt vaccinati din cauza ca parintilor le este greu sa ajunga la medicii de familie, acestia ar putea sa fie imunizati la scoala.

“Daca problema este aceea ca e greu de ajuns la medicul de familie pentru vaccinare, trebuie analizat si atunci cei care nu au fost vaccinati sa fie imunizati in scoala”, a mai spus Arafat, tot conform Agerpres.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat la sfarsitul lunii august lunii ca au fost depistati doi copii bolnavi de poliomielita in Ucraina, intr-o regiune de la frontiera cu Romania si alte trei tari.

De asemenea, despre ipoteza unei epidemii din cauza refugiatilor, dr. Arafat a mai precizat ca OMS a emis un punct de vedere potrivit caruia aceasta o chestiune este “extrem de mica si improbabila”.