Vulcanescu ( MS): Ne asteptam ca multi dintre acesti refugiati sa fie vaccinati

Vulcanescu ( MS): Ne asteptam ca multi dintre acesti refugiati sa fie vaccinati

Nu exista ingrijorari in privinta riscurilor de sanatate publica care ar putea sa decurga in urma migratiei. Cel putin asa afirma Razvan Vulcanescu, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii.

“A fost facuta o analiza si nivelul de vaccinare in anumite tari (de unde vin refugiatii – n.r.) arata ca este chiar mult mai viguros decat nivelul din anumite tari europene. Ne asteptam ca multi dintre acesti refugiati, de fapt, sa fie vaccinati de majoritatea problemelor cu care am fi putut sa ne confruntam si, de aceea, sa nu fie situatii care sa constituie un nivel alarmant”, a declarat oficialul din Ministerul Sanatatii la cea de-a 65-a sesiune a Comitetului Regional al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) Europa.

Abordare comuna de sanatate publica

Tot el a precizat ca s-a decis organizarea unei conferinte ministeriale in care sa se convina asupra unei abordari comune de sanatate publica in ceea ce priveste migratia.

“In momentul de fata una dintre cele mai importante teme inclusiv din punctul de vedere al sanatatii populatiei este migratia din anumite tari de unde populatia din considerente politice pleaca. In momentul de fata, toti cei 53 de reprezentanti ai statelor care fac parte din regiunea europeana a OMS au discutat despre perspectivele si impactul pe sanatate publica al migratiei pe scara larga care are loc chiar in acest moment”, a mai explicat Razvan Vulcanescu, citat de Agerpres.

Romania refuza cotele obligatorii de refugiati

Romania s-a angajat sa preia 1785 de refugiati, desi Comisia Europeana militeaza pentru introducerea cotelor obligatorii. Conform acesteia, tarii noastre ar reveni o cota de 6.351 de refugiati.

Oficialii romani au respins aceasta propunere, la fel cum au inceput sa faca si alte tari din Europa.

Ungaria a decis deja sa isi inchida granitele si a declarat stare de urgenta la granita cu Serbia.

Reactia incredibila a primilor refugiati ajunsi in Romania

In dupa-amiaza zilei de marti, 15 septembrie, au fost prinsi doi refugiati afganii in timp ce intentionau sa intre ilegal in Romania dinspre Serbia.

Cei doi au fost descoperiti de politistii de frontiera in zona Beba Veche.

“In 15 septembrie, la ora 16.45, politistii de frontiera din cadrul sectorului de Politie de Frontiera Sannicolau Mare au observat, in timp ce intentionau sa intre ilegal in Romania, doua persoane. S-a procedat la retinerea acestora, iar in cadrul primelor cercetari s-a stabilit ca sunt cetateni afgani. In cadrul primelor declaratii, cei doi au precizat ca s-au ratacit pe teritoriul Serbiei si ca nu voiau sa ajunga in Romania, fapt pentru care in acest moment sunt in procedura de readmisie”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Mihaela Les, purtator de cuvant Inspectoratul Politiei de Frontiera Timis.

“Cand au aflat ca sunt in Romania au inceput sa planga”, a mai afirmat purtatorul de cuvant al Inspectoratul Politiei de Frontiera Timis.